Dieta, Przpisy

Jednodniowy jadłospis 1800kcal

Dania idealne na jesień

Zgodnie z obietnicą, poniedziałki to dni jednodniowych jadłospisów.
Przed wami jadłospis dostarczający 1800kcal. Znajdziecie w nim sezonowe produkty, takie jak dynia, grant czy papryka.

OMLET JAJECZNY Z WARZYWAMI

ae2ba6afb7ff5b2bd7f0022b4b624fe123e33774

składniki
Jaja kurze całe – 2 szt,
Bazylia (suszona) – 0.5 x Łyżeczka
Czosnek (1 x Ząbek)
Pomidor (1 x Sztuka)
Chleb żytni razowy – 40 g
Ser favita półtłusty – 40 g
Oliwa z oliwek – 5 g
Rukola -(1 x Garść)

1.Podsmaż na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory.
2. Rozbij jajka widelcem i wymieszaj z przyprawami oraz solą do smaku.
3. Jajka wylej na patlenię z warzywami i smaż pod przykryciem.
4. Omleta wypełnij rukolą i serem favita, złóż na pół. Zjedz z kawałkiem chleba żytniego.

SEREK WIEJSKI NA SŁODKO Z GRANATEM

Składniki:
Serek wiejski (light) 200 g
Płatki owsiane – 20 g (2 x Łyżka)
Orzechy włoskie – 15 g (1 x Łyżka)
Miód pszczeli – 12 g (0.5 x Łyżka)
Granat – 50 g

  1. Wymieszaj serek z płatkami i miodem. 2. Dodaj nasiona granatu i orzechy

Pomegranate_Quark_curd_cottage_farmer_cheese_Grain_517929_3840x2400.jpg

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I KASZĄ


składniki:
Ser, mozzarella (kulka) – 20 g
Pietruszka, liście – 12 g (2 x Łyżeczka)
Cebula czerwona – 40 g (0.4 x Sztuka)
Kasza jęczmienna, pęczak – 50 g
Papryka czerwona – jedna duża sztuka lub dwie małe
Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
Passata pomidorowa (przecier) – 100 g
Chude mięso z szynki – 100 g

1.Obsmaż zmielone mięso z pokrojoną cebulką na małej ilości oliwy.
2. Mięso wymieszaj z ugotowaną kaszą, passatą pomidorową, natką pietruszką i ulubionymi przyprawami.
3. Wypełnij paprykę farszem , na górze ułóż plaster mozarelli i piecz ok 20 minut w temperaturze 160 stopni na termoobiegu.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 8

ZUPA KREM Z DYNI I MARCHWI (PRZEPIS NA 2 PORCJE)


Zjedz 1 z 2 porcji

składniki:
Chleb żytni razowy – 80 g
Ser favita półtłusty – 60 g
Ziemniaki – 200 g
Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta)
Mielona słodka papryka – 5 g (1 x Łyżeczka)
Kurkuma – 5 g (1 x Łyżeczka)
Ziele angielskie – 6 g (6 x Sztuka)
Liść laurowy – 4 g (4 x Listek)
Sól himalajska – 3 g (3 x Szczypta)
Pietruszka, liście – 6 g (1 x Łyżeczka)
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 40 g (2 x Łyżka)
Por – 140 g (1 x Sztuka)
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Marchew – 135 g (3 x Sztuka)
Dynia – 400 g (2 x Porcja)
czosnek – 2 ząbki

1.Warzywa pokrój w kostkę i podduś na oliwie z 2 ząbkami czosnku.
2. Dodaj około 400 ml wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, pieprz i sól do smaku.
3. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
4. Zupę zmiksuj na gładki krem.
5. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, serem favita i posiekaną natką pietruszki. Do porcji zupy zjedz kawałek chleba żytniego

z24970921Q,Zupa-krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym-jest-naprawde

SUMA Kalorii: 1819.9 Białko 103g Tłuszcz 68g Węglowodany 177 g

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.